Max

110529maxencert

LP I LP II SE UCH DK UCH VEUW-13, VEUW-14 SE VV-15 Bernerdalens Umax, född 2005 blev vår andra hund och han ligger fortfarande vid mina fötter.

Redan något år efter att vi skaffat Olle insåg jag att en hund var för lite, jakten på hund nummer två började. Det var lätt att välja samma uppfödare då kontakten med Lisa och Jörgen hade hållit i sig genom åren och vi fått förtroende för dem. Ja för Olle hann faktiskt bli tre år innan nästa hund kom in i familjen.

Maxen var en av sju hanar i kullen (samt en tik) och jag visste vad jag ville ha, något som det gick att jobba med. Valet föll på ”den lilla mörka” och det har vi aldrig ångrat! Som valp var Maxen en plågoande för Olle och för oss andra, fast så här flera år efteråt är det svårt att komma ihåg det eller för den delen tro det?!

Maxen har den där motorn som jag ville åt och leklusten och kampen finns där också. Att jobba med matte är något som Maxen gillar så man kan undra vart på vår väg som det gick galet? Lydnadsklass I flöt vi igenom utan bekymmer men när vi skulle debutera i klass II var jag av någon anledning extremt nervös och Maxen som är väldigt känslig och mjuk uppfattade tävlingen som otäck och äcklig. Det tog oss två år att komma förbi den känslan igen men då gick det relativt fort att ta LP II. Men Maxens mjuka sida gjorde det svårt att få honom att jobba ut från mig. Bättre att sitta fot bredvid matte än att springa ut till någon fånig ruta eller för att hämta en apport tyckte Maxen och jag slet mitt hår för att få honom att förstå vad jag ville. Efter tvåan beslutade jag mig för att lägga ner tävlandet med Maxen men tränat vidare har vi så klart gjort. Så här med lite mer erfarenhet och med facit i hand vet jag vad som gick fel och hur vi borde ha tränat men gjort är gjort och jag har lärt mig massor på vägen tack vara Max.

Maxen blev också vår första champion. Han har tagit tid på sig att bli färdig men nu är han en grov herre med det vackraste uttrycket jag kan tänka mig. Som sjuåring tog han sitt sista cert på en av våra rasspecialer men häftigaste utställningsminnet är utan tvekan att han gick och blev BEST IN SHOW Veteran på Europautställningen i Genevé 2013. Maxen följde sedan upp det genom att veckan efter bli BIR, BIR veteran samt BIS-4 veteran på Öland och med det tyckte matte att Maxen gjort sitt i utställningsringen. Nu blev det inte riktigt så eftersom jag upptäckte att Maxen i och med vinsten på Euro Dog var kvalificerad till Cruft´s. Ja och det kunde jag inte riktigt motstå så det blev visst en ny långresa för mig och Maxen. Den slutade i klassvinst och tja jag är så löjligt stolt över honom så att det nog inte ens går att beskriva. Några dagar innan Cruft´s hade jag även anmält honom till Östgötamästaren där Maxen vann veterantävlingen och därmed blev Östgötamästare-veteran 2014.

Efter Crufts tänkte jag nog pensionera Maxen men så blev det inte riktigt. I juni 2014 fick han hänga med till Danmark och deras årliga klubbshow och där blev han BIR veteran bägge dagarna och andra dagen slog han även till och blev 4:e bästa hane med cert och danskt championat. Maxen som i sina unga dagar tyckte utställning var riktigt tråkigt har på äldre dar blivit en liten showapa som gärna visar upp sig så vi får väl se om han får äntra ringen några fler gånger?

Det bästa Maxen annars vet är att få springa runt i skogen med en pinne i munnen, att få bada på Böda, helst då tillsammans med Anders, käka lämlar på fjället, springa bredvid hästen Zvea eller cykeln och tokskälla och att få vara nära matte och husse. Ja för även om Maxen är pensionär så är han fortfarande väldigt aktiv, mellan varven dammar vi av lydnadskunskaperna, simmar gör vi minst en gång i veckan året om, när andan faller på får han viltspåra och långa vandringar är fortfarande det Maxen helst ägnar sig åt.

Jag har svårt att tro att vi någonsin mer kommer få en så okomplicerad hund som Maxen är. Han ställer aldrig till med besvär, tar aldrig någon plats utan bara finns där. Han är den perfekta hunden att låta barn klappa då han gillar allt och alla och är extremt stabil i sitt temperament, umgås lika bra med hanar som med tikar och hetsar aldrig upp sig om andra hundar beter sig illa eller gör utfall. Jag hoppas verkligen att vi får ytterligare några år tillsammans!

12veckor-050927

Tolv veckor ung, goa söta Maxen. Lika mån om att vara till lags då som nu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Fixat LP I

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Maxen, nöjd tillsammans med flocken i fjällen, tror det här är taget 2007.

Max rullar

Den dagliga rullningen, ett arv från mamma Ninja har vi förstått.

anders och max

Maxen badade bara upp till magen tills han var tre år, sedan lärde han sig simma i bassäng och efter det är bad något av det bästa Maxen vet. Speciellt om det sker på Böda och tillsammans med Anders!

ImageProxy

Best in Show veteran på Euro Dog Show i Genevé 2013!

1743572_519825234795225_1339896342_n

Klassvinnare på Cruft´s 2014! Foto Caroline Lundmark

östgötamästare

Östgötamästare-veteran 2014, snygging med fluga och allt 🙂

1 tanke på “Max

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s