Ribbåt och havsörn

I dag vaknade vi upp till ett ganska mulet väder. Campingen var helt död när hundarna fick en morgonrastning innan frukosten, sjusovarfasoner här alltså 😉 När vi käkade frukost satt vi och funderade på vad vi skulle göra med dagen och när jag googlade lite och kollade på kartan så blev jag sugen på att åka lite båt.

I Svolvær finns flera företag som tar en ut på havet men jag fastnade för XXLofoten som erbjöd en tur till Trollfjorden med ribbåt för att få se havsörn. När Henrik inte kunde svara ja eller nej på om vi skulle boka tog jag ett eget beslut och bokade helt enkelt två platser och konstaterade att vi var tvungna att rasta hundarna ordentligt innan. Sagt och gjort vi klädde på oss och tog med hundarna ut på en timmes promenad på en av lederna bakom campingen. Nöjda hundar travade glatt på och fick även ta ett dopp i en liten sjö. Efteråt fick hundarna lägga sig i husvagnen för att vila medan vi då åkte i väg till hamnen i Svolvær.

Väl på plats fick vi klä på oss en värmedräkt, flytväst, mössa, vantar och skyddsglasögon, snygga som tusan blev vi 😛 Sedan bar det av ut till båtarna, vi var två båtar som åkte ut tillsammans, 12 personer i varje plus personen som körde båten då 😉

Själv är jag ju barnsligt förtjust i båtar som går fort och hade helt ärligt gärna sett att vi kört ännu fortare än vad vi gjorde 😛 Efter en bit ut på fjorden så stannade vi för att se om vi kunde lura dit en havsörn. Och jodå, det tog inte många sekunder innan en havsörn dök upp och gjorde lite dykningar kring oss samt hämtade sin utkastade fisk. Jag hann lagom få upp kameran för att kunna fånga en bild på när örnen hade nappat åt sig fisken.


Örn med fisk. Alltså det är var verkligen inte lätt att fånga de här fåglarna på bild men några gånger lyckades jag skapligt.


Maffiga fåglar de där örnarna!

Vi fortsatte sedan en bit till och stannade för att kika lite på en fiskfarm där laxen hoppade som tusan i sina inhägnader. Sedan vidare igen tills vi då kom till Trollfjorden. En smal fjord med höga berg kring, häftigt! Vi fick se flera havsörnar inne i fjorden men ingen som dök efter frisk på samma sätt som den första. Efter en stund vände vi ut igen och precis när vi skulle lämna fjorden så börjar 4 havsörnar att dyka runt våra båtar 🙂 Här blev vi alltså kvar en liten stund och kikade.


Så här såg vi ut, ja alltså det här är ju inte båten vi åkte med då men vi såg ju likadana ut 😉

Vi stannade på ytterligare ett ställe för att försöka få se ytterligare örnar och efter lite tveksamheter så kom det tre stycken som även de kom riktigt nära. Där efter var det full fart tillbaka till hamnen och äntligen blev det lite buskörning 😉


Sista platsen vi såg örn på.

Två timmar gick gräsligt fort och det var helt klart värt både pengarna och att vi åkte i väg för att göra det här 🙂 Men sedan åkte vi raskt i väg för att se om det lilla monstret kanske hade ätit upp hela vagnen för oss? Det hade han nu inte utan alla fyra har nog legat och sovit ganska djupt. Vi käkade en snabb lunch och sedan bestämde vi oss för att åka en liten sväng på den norra delen av Lofoten. Tyvärr var vädret inte speciellt trevligt så det blev mest att just åka runt, inte stanna och gå ut och fota eller kika runt.

Tillbaka vid vagnen igen så behövde jag en ordentlig promenad igen för att vakna till. Odden fick ta en lite kortare runda med Henrik på asfalt med jag och de andra tre grabbarna gick en nästan 5 km lång runda i spåren bakom campingen igen. Så skönt att traska i väg med en podd i öronen. Hur det nu än är så just de där ordentliga promenaderna blir det ju lite si och så med på semestern när man är i väg på det här sättet. Många km varje dag blir det ju på semestern också men det blir ju oftast uppdelat på flera korta i stället för som i dag, två lite längre rundor.

I morgon ska det tyvärr bli ännu sämre väder här på Lofoten så vi kommer nog att lämna öarna och dra oss in mot fastlandet igen och påbörja färden söder ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s